Wat is de regeling vervroegde uittreding?

Als u niet precies weet wat de vervroegde uittreding is, lees dan dit artikel over de vervroegde uittreding (VUT). De huidige regelingen voor vervroegde uittreding, de levensloopregeling en het spaarloon, ontstonden in 2006 als vervanging voor de VUT.
De levensloopregeling houdt in dat werknemers elk jaar tot 12 procent van hun loon kunnen sparen, tot een maximum van 210% van het jaarloon. De opbrengst van deze regeling voor vervroegde uittreding, aangevuld met spaarrente en eventuele andere bonussen, kan worden gebruikt om een periode van onbetaald verlof mee te financieren, zoals bijvoorbeeld een vakantie, ouderschapsverlof of een eerder pensioen.

Het grootste nadeel bij deze regeling voor vervroegde uittreding is dat het gespaarde bedrag enkel uitgegeven mag worden aan onbetaald verlof.
Dit is anders bij de spaarloonregeling, wat niet alleen een regeling voor vervroegde uittreding is, maar ook voor andere uitgaven. Hierbij zet de werknemer elk jaar maximaal 618 euro op een aparte rekening, wat hij vier jaar later weer op kan nemen, waarbij hij profiteert van de rente en verschillende fiscale voordelen. Dit geld is vrij besteedbaar, dus niet alleen als regeling voor vervroegde uittreding maar ook om een auto of een verbouwing in het huis van te betalen.

De toekomstige regeling voor vervroegde uittreding
Vanaf 2013 wordt de levensloopregeling en het spaarloon vervangen door een nieuwe regeling voor vervroegde uittreding, het vitaliteitsparen. Hierbij kan in minimaal vier jaar maximaal 20.000 euro gespaard worden, wat vervolgens in minimaal twee jaar (maximaal 10.000 euro per jaar) opgenomen kan worden. Als regeling voor vervroegde uittreding schiet het vitaliteitsparen hiermee tekort, omdat tienduizend euro in de meeste gevallen niet genoeg zal zijn om een heel jaar mee rond te komen. Het kan echter wel gebruikt worden als parttime pensioen.

Spaartips

De spaartip van deze maand is: lees goed de kleine lettertjes. De rente die geboden wordt op uw spaargeld is niet altijd de rente die u de gehele tijd krijgt.