Mijn spaarloon opnemen? Hoe werkt dat

Spaarloon opnemen kan je in principe altijd doen, maar het kost je wel wat geld. Wanneer je namelijk gaat spaarloon opnemen binnen de periode van vier jaar, dan wordt het als regulier loon gerekend en dien je er dus voorheffingen op te betalen. Eens die periode voorbij is, kun je zonder consequenties je spaarloon opnemen. De bedoeling van het spaarloon is namelijk om werknemers een kans te geven om belastingvrij een deel van hun loon te sparen. Dit deel, het spaarloon, komt op een aparte geblokkeerde rekening terecht, waar je als werknemer pas na vier jaar gebruik van kunt maken.

Spaarloon opnemen en de vier jarenregel

Naast de vier jarenregel zijn er nog enkele andere situatie in dewelke je spaarloon opnemen een mogelijkheid is zonder dat je er verlies op maakt. Zo kan je voor de aankoop van een huis spaarloon opnemen zonder hier belastingen op te betalen. Ook de opstart van je eigen zaak geeft je het recht op belastingvrij je spaarloon opnemen. Andere kleinere aankopen of investeringen geven geen recht op gebruik van je spaarloon. Je kunt natuurlijk wel bewust kiezen voor spaarloon opnemen, ook al wil dat zeggen dat je een deel verliest. Wanneer je bijvoorbeeld zeer dringend geld nodig hebt en geen lening wilt of kunt nemen, is spaarloon opnemen een mogelijke oplossing. In dit geval zal je echter een aanzienlijke som aan de belastingen moeten betalen waardoor je spaarloon heel wat waarde verliest. Wanneer mogelijk is het dus aangeraden het spaarloon de volledig vier jaar op de rekening te laten staan.

Lees meer over deblokkeren spaarloon.

Spaartips

De spaartip van deze maand is: lees goed de kleine lettertjes. De rente die geboden wordt op uw spaargeld is niet altijd de rente die u de gehele tijd krijgt.