Wat voor invloed heeft de ECB op de rente

De Europese centrale bank heeft een grote invloed op de rente die banken vragen bij tal van interacties. Deze interacties kunnen interbancair zijn, maar ook leningen voor bedrijven of particulieren, spaarrekeningen en hypotheken maken hier deel van uit. De reden dat de Europese centrale bank hier zoveel invloed op uitoefent is eenvoudig. De Europese centrale bank bepaalt namelijk het ECB refirentetarief. Dit is de rente die de Europese centrale bank aanrekent wanneer banken bij haar komen lenen. En waar de banken zich dus op zullen baseren om hun eigen prijszetting te bepalen.

Doordat de Europese centrale bank zoveel invloed heeft op de rentebepaling van de verschillende Europese banken, heeft zij ook een rechtstreekse impact op de economie. Wanneer de Europese centrale bank een renteverhoging doorvoert, zullen banken in Europa dat ook doen en worden hun diverse leningen dus duurder. Dit heeft dan weer als gevolg dat er minder leningen worden afgesloten. Hetzelfde geldt ook in het omgekeerde geval wanneer de ECB refirente daalt. Ook dan zullen de banken volgen met een rentedaling en wordt het dus goedkoper om te lenen. Doordat dit op Europees niveau is, moet er steeds zeer doordacht worden omgegaan met het vastleggen van het ECB refirentetarief.

Spaartips

De spaartip van deze maand is: lees goed de kleine lettertjes. De rente die geboden wordt op uw spaargeld is niet altijd de rente die u de gehele tijd krijgt.