Wat is de Libor rente?

Libor is de afkorting van London Interbank Offered Rate en is een basisrente die dagelijks wordt vastgelegd door de British Bankers Association. Deze laatste fungeert als het bestuursorgaan van de Libor. De basisrente geldt voor leningen die banken onderling met elkaar aangaan. Om de Libor te bepalen, neemt het bestuur de gemiddelde rente die enkele belangrijke banken in London doorrekenen wanneer ze andere banken een lening toekennen. Net zoals bij de Euribor is de Libor publieke informatie en wordt ze elke ochtend om elf uur bekend gemaakt. Zowel de financiële wereld als privépersonen hebben dagelijks toegang tot deze informatie.

De Libor-rente wordt vastgelegd voor verschillende munten. Hierbij horen de belangrijkste dollars, de pond, de yen, de Zwitserse frank en de Deense kroon. Daarnaast maakt de Libor ook een onderscheid tussen de diverse periodes waarvoor geleend kan worden. Dit begint al bij de periode van een dag, week of twee weken en gaat dan door per maand tot aan de periode van één jaar. Veel banken gebruiken de rente als benchmark om hun prijzen te bepalen voor zowel leningen als kredieten. Dit heeft als resultaat dat de rente ook een invloed heeft op privépersonen, alhoewel ze de rente tussen banken bepaalt.

Spaartips

De spaartip van deze maand is: lees goed de kleine lettertjes. De rente die geboden wordt op uw spaargeld is niet altijd de rente die u de gehele tijd krijgt.