Wat is interbancaire rente?

Wanneer banken op internationaal niveau leningen afsluiten bij elkaar op korte termijn, dan wordt de kost die hiervoor gerekend wordt de interbancaire rente genoemd. Deze leningen komen zeer frequent voor gezien er bijna gedurig banken zijn met tekorten op korte termijn en banken met overschotten. Afhankelijk van de balans tussen beiden zal de interbancaire rente hoger of lager liggen. Ook de looptijd waarop een krediet verschaft wordt, heeft een invloed op de interbancaire rente. Dankzij de leningen die zo afgesloten kunnen worden, kunnen banken hun liquiditeiten beheersen en daarnaast ook voldoen aan de kapitaaleisen die hen gesteld worden.

Op het eerste zicht kan het lijken alsof de interbancaire rente niet belangrijk is voor priv├ępersonen, maar niets is minder waar. De interbancaire rente die een bang moet betalen, zal ze namelijk ergens moeten halen en dat gebeurd vaak door een doorvoering naar haar klanten. Wanneer de interbancaire rente hoog ligt, zal de bank dus ook de rente op de leningen die ze zelf uitschrijft verhogen of de rente die ze geeft op spaargelden verlagen. Zo kan de bank een deel van de kosten van de lening recupereren. Wellicht zal zij bij een gunstig tarief ook de rente naar klanten toe verlagen.

Een andere rentenaam is bijvoorbeeld de libor rente en de Euribor rente. Lees daarover ook meer op onze website over spaargeld en spaarrentes.

Spaartips

De spaartip van deze maand is: lees goed de kleine lettertjes. De rente die geboden wordt op uw spaargeld is niet altijd de rente die u de gehele tijd krijgt.