Wat is Euribor rente?

Euribor staat voor Euro Interbank Offered Rate of in andere woorden de rente die de 57 deelnemende banken binnen Europa aan elkaar vragen bij onderlinge leningen. Deze rente is niet vast, maar wordt dagelijks om 11 uur 's ochtends bepaald en gepubliceerd. Om de Euribor tarieven vast te leggen wordt er met verschillende zaken rekening gehouden. Zo zal het bestaande economische klimaat een grote invloed spelen op de Euribor, evenals inflatie en de verwachtingen voor de economie. Doordat dit snel kan veranderen, is een dagelijkse aanpassing van de Euribor nodig.

Naast de Europese landen die deel uitmaken van de Euribor regeling, zijn er ook tal van andere financiƫle instellingen die rekening houden met deze rente. Zij gebruiken de Euribor rente bijvoorbeeld om te bepalen welke tarieven zij zullen vragen voor hypotheken, leningen en spaarrekeningen. Natuurlijk zijn zij niet gebonden aan de rente zoals de deelnemende landen, maar het is wel een goede basis om van te vertrekken.

Wil je zelf een beeld hebben van de evolutie of huidige rente, dan kan je dat makkelijk doen via een financieel dagblad of internet. De rente wordt namelijk dagelijks meegedeeld aan de pers die ze op haar beurt toegankelijk maakt voor het publiek.

Spaartips

De spaartip van deze maand is: lees goed de kleine lettertjes. De rente die geboden wordt op uw spaargeld is niet altijd de rente die u de gehele tijd krijgt.