Vaste rentevoet

Bij het afsluiten van een hypothecaire lening moet er een keuze gemaakt worden tussen een variabele en een vaste rentevoet. Wanneer je kiest voor de vaste rentevoet brengt dat enkele voordelen met zich mee. Eerst en vooral biedt een vaste rentevoet je zekerheid. Je weet welk bedrag je maandelijks moet betalen en dit blijft ongewijzigd gedurende de volledige looptijd van de lening. Doordat de kans groot is dat je loon echter wel zal stijgen, zal de lening dus steeds minder zwaar worden wanneer je voor een vaste rentevoet hebt gekozen. Je weet waar je aan toe bent vanaf het afsluiten van de leenovereenkomst.
Een nadeel echter is de prijs. Een lening met een vaste rentevoet is meestal duurder dan bij een variabele rentevoet. Dit is evenwel niet altijd het geval omdat de variabele rentevoet afhankelijk is van de economie die niet altijd even voorspelbaar is. Wanneer je kiest voor een vaste rentevoet loont het de moeite om je bij verschillende banken te informeren. De rentevoet kan namelijk erg verschillen van bank tot bank. Gezien het over leningen op lange termijn gaat, kan een klein verschil in de hoogte van je vaste rentevoet een groot verschil betekenen in de totale kost van je lening. Ook online kan je tal van modules vinden waarmee je kunt berekenen wat je voor- of nadeel is ten opzichte van dezelfde lening met een variabele rentevoet. Wanneer deze som hoog uitvalt, is het raadzaam af te wegen of zekerheid de belangrijkste factor blijft bij het keuze.

Spaartips

De spaartip van deze maand is: kies voor een bank in uw eigen land die voldoet aan het spaardepositogarantiestelsel. Icesave is een perfect voorbeeld van kiezen voor een hoge rente, maar veel minder veilig.